het bruine café is ook roze

Op de Markt staat een drooggevallen put. Geen nood: wie zich op Roze Zaterdag wil laven, kan dat in de omliggende cafés doen. Een vertrouwde plek is De Paternoster. Gesprek met Bert Henkelman.

Een saai café is het nooit geweest. Aan de toog vind je zowel togadragers als marktkooplui Motto: dorst stijgt uit boven rangen en standen. Ook het bonte Festival van het Levenslied vindt hier zijn oorsprong. Eigenaar is Bert Henkelman, een man met het postuur van een linnenkast XL. Al vóór zijn horecajaren kwam hem dat van pas. Zestien jaar lang was hij officier bij het Korps Mariniers. Extra verdienste: hij is berg- en koudweerspecialist. De Eiger en de Matterhorn kent Bert niet alleen van kreukelige ansichtkaarten. Hij beklom ze ook.

Jurk
In 1996 nam hij het café van schoonmoeder Blom over, waar hij al zes jaar werkte. Samen met zijn vrouw Nicole runt hij de zaak. Zijn favoriete muziekgenre? Het levenslied. “Dat dank ik aan de elpee ‘Zo zingt de Jordaan’ van ons oma. Tante Leen, Zwarte Riek: geweldige muziek.” Zelf schuwt hij vocale uitbarstingen niet. Drie jaar geleden verraste hij tijdens ‘Musicals in Concert’ met ‘Ik ben wat ik ben’. In jurk.
Zijn sympathie voor roze Nederland is terug te voeren op zijn jaren bij het keurkorps. Is de heren- en damesliefde ingeburgerd op de stormbaan? Nee, dat niet. Ondanks emancipatie blijft de kazerne een moeizame biotoop voor de LHBT-gemeenschap. “Maar bij mariniers is respect voor mensen diep ingeslepen. Je kijkt naar wie er voor je staat, of iemand karakter heeft. Dat telt”, zegt Bert.

Pretty in Pink
Hij gelooft in de heilige drie-eenheid van de Bossche binnenstad: horeca, winkels en warenmarkt. Maar soms kan wat extra levendigheid geen kwaad. In dat besef ontwikkelde hij samen met de gemeente een plan om de zieltogende kermis adem in te blazen. Met succes: het programma dat de jaarlijkse kermis nu omlijst, brengt veel volk op de been. Een van de terugkerende evenementen is Pretty in Pink, een feest dat in rozigheid kan wedijveren met de grootste zuurstokkraam.
Van oudsher is De Paternoster een café waar de gay scene zich thuisvoelt. Zo ontstond ook de samenwerking tussen Bert en Ivo van Harmelen, programmamanager van Roze Zaterdag. “Acht jaar geleden zaten we organisatorisch in tijdnood met het Festival van het Levenslied. Op ons verzoek nam Ivo de coördinatie op zich. Dat was een schot in de roos.” Bij latere producties leerden ze elkaar nog beter kennen. Het mondde uit in onder meer deelname van een Bossche Pretty in Pinkwagen aan de stoet op Roze Zaterdag 2014 in Eindhoven. Bingo: ze wonnen de prijs voor de mooiste wagen.
Ter plekke ontstond het idee om Den Bosch te kandideren voor Roze Zaterdag 2017. Ivo, Bert en anderen schreven het bidbook – een woord dat ongewild maar fijntjes verwijst naar De Paternoster alias het Onze Vader. In 2015 sprak de jury van de landelijke Stichting Roze Zaterdag het verlossende woord: Den Bosch mag los in 2017.

Barkruk
De kastelein heeft er zin in. “Het is een feest voor iedereen”, benadrukt hij. Of iemand hetero of homo is, zal Bert bockworst wezen. Met een kleine voetnoot. Want twee mensen die elkaar in z’n café opzichtig ‘vol op de bek’ nemen, zal hij vriendelijk verzoeken dat elders te doen. “Dan huur maar een hotelkamer.”
Tijdens Roze Zaterdag is De Paternoster vertrouwde ontmoetingsplek, maar ook commandopost. Bert en zijn ploeg gaan alle logistiek, veiligheid, verkeersafwikkeling en sanitair verzorgen. Veel tijd voor ontspanning zullen ze niet krijgen. Maar mocht een stevige man tegen middernacht op een barkruk klimmen om luidkeels – maar zuiver – ‘Why Tell Me Why’ van Anita Meijer te zingen: da’s Bert.

 

Pretty in Pink XL is op vrijdag 23 juni op de Markt, aan de vooravond van Roze Zaterdag.
Festival Levenslied Den Bosch is op za 8 en zo 9 juli 2017 op de Markt.

Pretty in Pink is vr 7 juli [de vooravond van het festival] en ma 21 augustus tijdens de kermis.